Бізнес план
 

  •    
     
    Що змінилося з квітня 2010 року при оформленні візи в шенген

    5 Квітня 2010 року набув чинності новий Європейський візовий кодекс для всіх країн шенгенської угоди. Набув чинності новий закон № 810/2009 від 13 липня 2009 року про видачу шенгенських віз строком до 90 днів. Що означає і які поправки в новому міграційному законі вплинуть на оформлення іноземних громадян охочих отримати короткочасну (до 90 днів) або довготривалу (понад 90 днів) візу в країни Шенгена. Скасовано самовільне управління кожною країною окремо питання видачі національною і одночасно шенгенською візи. Європейські законодавці порахували, що відмова видачі довгострокової візи D+c для відвідин країн шенгена протягом 90 днів порушує права іноземців. З теперішнього часу кожна національна віза будь-якої країни шенгена автоматично даватиме право на пересування по шенгену вперше 90 днів після перетину кордону. Необхідно відмітити, що на території будь-якої країни шенгена іноземець може знаходитися до трьох місяців кожні полгода в період дії довгострокової національної візи. Як висновок можна додати, що перша довгострокова національна річна віза по своїх можливостях і правах іноземця прирівнюється до вигляду на проживанню або дворічній візі, яку кожен іноземець отримує після продовження в іноземній поліції своєї держави. Кожен іноземець має право виставити протест консульству при відмові видачі візи і рішенню питання про привласнення візи через судовий орган тієї країни, в консульство якої подавалася заява. Переселенці, які живуть в країнах шенгена і іноземці плануючі переїзд в Европу отримали додаткові права. Тепер за фактом відмови видачі візи іноземець має право вимагати від консульства що видав відмову точне формулювання причини відмови. Новий міграційний закон надає більше шансів для відстоювання своїх цивільних прав кожному іноземцеві з будь-якої третьої країни. Трудові робочі візи також підходять під категорію довгострокових віз, і на них розповсюджується це правило. Заслуговує на увагу і нововведення по короткострокових візах в новому візовому кодексі. Термін розгляду консульством документів не повинен перевищувати 10 днів. З квітня 2011 року кожен іноземець зможе дізнатися причини відмови, якщо це трапилося і опротестувати вирішення консульства. Збільшена кількість осіб в списку іноземців, які звільняються від консульського збору. Це стосується родичів тих, що в'їжджають до іноземців, що проживають в країнах шенгена з посвідкою на проживання або постійним местомом проживання. Оскільки Чеська республіка входить в співдружність європейських держав нею доведеться прийняти нові правила візового режиму, що діє для всіх країн ЄС. Закінчитися консульське беззаконня, коли іноземець, що запрошує за заявою візи D+c, без пояснень отримував в кращому разі D. МЗС Чехії не так давно встановив негласне правило, що візи D+c взагалі не видаватимуться, аргументуючи це тим, що якщо людина запрошує візу з посвідкою на проживання, то хай і живе весь період на території Чехії без можливості виїзду в інші країни ЄС. Спрощений візовий режим для осіб, що в'їжджають за певний період до Чехії по кілька разів. Насправді прийнятий новий візовий міграційний кодекс ЄС ще раз підтвердив інформацію про те, що Західна Европа не збирається відкривати межі на схід для безвізового в'їзду. Можна привітати переконаних громадян СНД який вже впродовж багатьох років чекають скасування віз між ЄС і СНД, цього просто ні коли не трапитися. Як домовленість між ЄС і РФ діє особлива тарифна ставка вартості консульського збору для дорослих 35 євро, дітям до 6 років безкоштовно. Питання другосортності держав залишаються дуже актуальними для країн учасників ЄС, не дивлячись на величезне бажання керівництво країн СНД, відкрити межі без віз. Росіяни дуже зраділи введенню безвізового режиму з Хорватією строком до 90 днів. Та позитивний чинник. Багато хто зараз чекає входу Хорватії в ЄС, наївно припускаючи, що якщо це трапитися, то вони зможуть без проблем в'їжджати в ЄС. Помилка полягає в тому, що у разі прийому Хорватії в союз Европи правила встановлюватиме сам ЄС. Відповідно не складно припустити, що в'їзд до Хорватії для країн СНД і РФ зокрема миттєво стане візовим. А введення безвізового режиму Хорватія – РФ ще раз підтверджує, що вхід самої Хорватії в ЄС настільки далекий від свого логічного завершення. Справжня кризова ситуація з Грецією і країнами прибалтійського блоку ще раз показала як легко Греція увійшла до ЄС і зони Євро і чим це закінчилося. Лідируючі країни ЄС обпеклися на цьому досвіді, і ще не скоро вдасться вирішити питання відновлення, як самій Греції так і інших країн ЄС. Цей досвід послужить жорстокішому відбору третіх країн при прийомі їх в союз. Та і взагалі саму ідею входу нових держав в ЄС можна відкласти в довгий ящик, криза продовжитися ще декілька років і лише після цього економіка країн ЄС почне набирати обороти, а коли з'являться зайві фінансові кошти, і головне нові підстави і новий грунт для керівництва ЄС, то з'являться нові передумови до повернення розгляду питань прийому нових країн учасників ЄС. Ще раз візовий кодекс відображає права іноземних громадян з питання подачі заяви на візу на території країни або країн де іноземець має громадянство і проживає, а також в країні, де громадянин має право легально знаходитися або проживати. Українці, яким закрити доступ для подачі документів в консульствах Чехії тепер можуть подаватися там, де для них це зручно. З квітня 2010 року у всіх консульствах країн ЄС введений новий бланк заяви або анкети на прохання видачі візи. Формат анкети став єдиним для всіх консульств. Одним з нових питань в анкеті є чи "здавали ви раніше при отриманні віз в ЄС свої відбитки пальців". Для росіян процедура подачі відбитків пальців стане обов'язковою з 2011 року. Іноземець буде пройти цю процедуру при отриманні першої візи в країни шенгена, нова подача відбитків пальців буде потрібна після п'яти років з моменту першої подачі. Введення процедури цифрової фотографії так само вводитися поступово, першопроходцями необхідних змін є країни африканського континенту. Активна роль у вирішенні питань видачі віз віддається візовим центрам, громадянин має право сам вибирати, де йому зручніше подати документи. Довготривалі мультівізи залежно від внутрішнього чинного законодавства кожної країни можуть видаватися на термін від 6 місяців до 5 років максимально. Нове зобов'язання кожного консульства все країн ЄС приймати документи від будь-якого заявника протягом двох тижнів з моменту запису на прийом в консульстві. Перша чеська річна віза з посвідкою на проживання типу D виконана в зелених тонах і видається терміном не більше ніж на рік. Віза посвідка на проживання dlouhodob mu/ long-term residence виконана в червоно синіх тонах і має голограму ЄС, видається на термін не більше двох років. Дослівні нововведення в законі виглядають так. Визначення належної держави шенгенської угоди для обробки заяви на отримання шенгенської візи до 90 днів перебування. Формулювання нових правил по оформленню багатократних віз (MULTI) при виконанні встановлених умов. Уточнення переліку що додаються до заяви на візу документів. Правила надання біометричних даних в рамках візового процесу. Угода між Європейським співтовариством і Російською Федерацією про спрощення видачі віз громадянам Європейського Союзу і Російської Федерації залишається без змін. За календарний рік іноземні громадяни третіх країн можуть проживати на території шенгена терміном не більше 180 днів, по 90 днів за кожне півріччя. Чеське консульство прийматиме заяви тільки після перевірки, що кінцевою метою відвідин шенгенського простору є Чехія, а не яке або інша держава шенгена. Для дітей віком до 6 років візи видаватимуться без оплати консульського збору. Придбана нерухомість іноземцем на території Чехії на свою фірму або на себе особисто не дає право отримання довгострокової візи, а лише є підтвердженням місця мешкання на території Чехії при її відвідинах. Терміни розгляду документів по видачі віз залишився тим самим 120 днів для бізнес візи і 60 днів для студентської, як правило, заявник отримує відповідь від консульства по електронній або класичній пошті із запрошенням на видачу візи або відмовою видачі. Візу можна отримати, надавши закордонний паспорт, страховку і квитанцію сплаченого консульського збору. Особиста присутність при отриманні візи стала не обов'язковою, все може зробити довірене нотаріальне особа. За дітей віком до 18 років візи можуть отримувати їх батьки. Для отримання довгострокової візи існує обмежений законом термін – 179 днів з дати подачі документів в консульство або 59 днів після терміну розгляду документів. Підводячи підсумки ухвалення візового закону, ЄС враховуючи права європейського союзу можна зробити висновок, що іноземцям третіх країн буде простіше оформити в'їзд до країн шенгена, головне щоб на місцевому консульському рівні не почалася інша інтерпретація законів прийнятих по всьому ЄС простору.

    Pragalev. Cz


    створення | стратегії | бізнес-плани | матеріал | початкуючий